2024. május 20., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Bernát és Felícia nevű olvasóinkat.  Holnap Konstantin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itthon maradtak (11.)

Hírek - Szubjektív

A rendszerváltás után hazánkban gomba módra szaporodtak a bankok. A kilencvenes évek első felében az állampolgárok zöme szembesült a ténnyel, miszerint a fizetéséhez már csak bankon keresztül juthat hozzá. A közszférában is szinte kötelezővé vált a bankkártya, melynek a költségeit kezdetben még kárpótolták, később viszont már a számlatulajdonosnak kellett fizetnie az egyre növekvő kezelési költségeket. Ha egy városban sétálunk, sokféle banképületet láthatunk. Talán már túl sokat is. A fiatalok számára hosszú évek óta úgy tűnik, hogy a pénzintézetek által kínált álláslehetőségek menőnek számítanak. Ezért sokan joggal gondolják úgy, hogy a pályaválasztáskor a pénzügyi pálya választását is komolyan fontolóra kell venniük. Ha a diáknak nem rögtön sikeres az egyetemi, főiskolai felvételije, az érettségi után OKJ tanfolyamok lehetőségrendszerei állnak – széles skálán – a rendelkezésére. Ezek a pénzügyi szakterületeken is általában kétéves képzések, melyek végén a sikeresen vizsgázó oklevelet kap. Irén egy ilyen tanfolyamon szerzett szakképesítést.

-Pontosan milyen képesítést szereztél?

-Banki szakügyintéző lettem.

-Mi volt a véleményed a képzésről?

-Voltak nehézségeink, amik a vezetők tájékozatlanságából adódtak. Igazából nem láttuk át, mi lesz a feladatunk. Rengeteg tisztázatlan kérdéssel álltunk szemben.

A pontosság kedvéért tartalom szerint idézem, mik is egy banki szakügyintéző feladatai: „Munkaköre a banki hálózat egyes egységeinél az ügyintéző munkáját segíteni, szervezni, irányítani. Kommunikálnia kell az ügyfelekkel. Feladata a banki információk, adatok gyűjtése, nyilvántartása, illetve ezen információk és adatok szolgáltatása.”

- A tanfolyam elvégzéséhez szükséged volt anyagi támogatásra?

- A finanszírozott képzés mellett költséget jelentett az utazás, a kollégium, a könyvek beszerzése. Ösztöndíjra volt lehetőségem, de a szüleim, sőt a nagyszüleim is támogattak.

- Miután elvégezted, megtaláltad az életben a számításod?

- A munkaügyi központban pályakezdő munkanélküliként regisztráltak. Közben állandóan tájékozódtam az álláshirdetések között, elsősorban az interneten kutattam a lehetőségek után. Megtapasztaltam, mennyire kellemetlen, amikor az ember jelentkezik valahová, és még válaszra sem méltatják. Egyszer közvetítettek ki, de már ott is betelt a hely, mire odaértem. Aznap kaptam meg a kiközvetítő papírt, amikorra behívtak, pontosan péntek délután. S péntek délután általában nincs ügyfélfogadás. A szituáció egyszerre volt vicces és gyanús számomra.

- Azóta sikerült előbbre jutnod?

- Munkanélküli vagyok. Minden munkát elvállalnék. Már nem érdekel, milyen munka, csak az, hogy legyen! Szeretnék önállósodni.

- Miként tekintesz a jövőbe?

- Még jó lenne tanulni, de nincs pénzem a finanszírozásra. Mint szinte minden korombéli fiatalban, bennem is felmerült a külföld nyújtotta lehetőség. A nyelvhasználat sokat segítene. A külföldre távozás növelné az önbizalmamat! – szögezte le Irén, aki nem azért menne külföldre, mert egyszerűen csak élni kíván a szabad munkaerő áramlás révén számára is biztosított lehetőségekkel, hanem mert élni, megélni, túlélni szeretne.

Az Irén által elvégzett szakirányú képzést egyébként tavaly megszüntették. Azóta banki befektetési termékértékesítő tanfolyam hirdetésével lehet találkozni. A képzés öt hónapon át heti egy napot vesz igénybe. A tanfolyam ára akciósan is közel nyolcvanezer forintba kerül. A vizsgadíj meghaladja a tízezer forintot. A jelentkezés feltétele: érettségi bizonyítvány. A képzést végző intézmény hirdetéseiben olvasható: „Felméréseink azt mutatják, hogy a bizonyítványt szerzett banki ügyintézőink többsége sikeresen helyezkedik el a pénzügyi szektorban, és ez által biztos, jól fizetett állást szerez magának hosszú távra.”

Toldi Zsuzsanna

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés