2024. május 10., péntek.       Köszöntjük névnapjukon Ármin és Pálma nevű olvasóinkat.  Holnap Ferenc napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Papcsere – Lezárult a féléves huzavona

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. December 21.

Augusztus negyedike helyett csak december huszadikán estére sikerült az a csongrádi plébánoscsere, amelyet még július kilencedikén jelentett be az egyházmegye püspöke. Mint azóta számtalanszor megírtuk, Kiss-Rigó László püspöknek beintett egy nagy nemet Laczkó István plébános, s esze ágában sem volt elfoglalnia az új, tápéi állomáshelyét, ahelyett inkább – az azóta már megbukott csongrádi városvezetéssel szövetkezve – továbbra is maradt a megye névadó városában. A huzavona – úgy tűnik – lezárult. Információink szerint egy lecsupaszított belvárosi plébániát hagyott hátra a volt plébános, az utóda, Topsi Bálint attól függetlenül a negyedik adventi vasárnap délelőttjén már a hívekkel teli Nagyboldogasszony-templomban hatalmas nyugalommal tartotta meg az ünnepi szentmisét. Az immár egyedüli csongrádi plébános gyújtja meg a városháza előtt – a 17 órakor kezdődő adventi ünnepség nyitányaként – a negyedik gyertyát is. Mert szertartás annak ellenére is lesz, hogy éppenséggel szombat kora este valaki ellopta a koszorúról a negyedik adventi gyertyát.

Az Iskola utcában napok óta hurcolkodott Laczkó István plébános, valamit pár segítője, akik között a sorban továbbra is előkelő helyen volt Bartókné Vincze Zsuzsanna fideszes listás önkormányzati képviselő férje. A traktorbolti eladói állását plébániahivatalira cserélt férfi mellett még néhányan harsányan segítettek a cipekedésben. Volt is mit vinni, ugyanis a jól felszerelt plébániát szombat este szinte üresen vette át Topsi Bálint plébános.

Az adventi időszakban természetesen minden katolikus pap elsősorban az ilyenkor alapvetően megsokasodó feladatait végzi. Másra Topsi Bálintnak sincs igazán ideje, így ő, s a káplán továbbra is a Szent József Plébánia épületében laknak. A Kossuth téri berendezkedést pár héttel – kényszerűen – elhalasztották.

A hívek annak ellenére megtöltötték a „nagytemplomot”, hogy csak lapunk Facebook-oldalán, s ott is csak szombat este 9 óra után jelenhetett meg a változás híre. Az augusztus eleje óta jobbára az ürességtől szinte pangó templomba a 10 órakor kezdődött szertartás közben is folyamatosan érkeztek a hívek. Közülük többen részt vettek a Szent József-templomban fél 9-kor kezdődött szentmisén, melyet Arany Gábor káplán celebrált, de miután ott értesültek a változásról, a városközpontba indultak, s a „nagytemplomi” szertartásba is bekapcsolódtak.

Mint megtudtuk, a későbbiekben a Szent József plébánia oldallagosan működik majd, a papi szolgálat központja ugyanis a Nagyboldogasszony Plébánia lesz.

A Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola januári iskolai miséjét is már az intézmény melletti „nagytemplomban” tartják.

A plébániához tartozó (csongrádi, Bokros városrészi és Felgyő községi) templomokra érvényes miserend esetleges változásáról lapunkban is hírt adunk, csakúgy, mint ahogyan a jövő hét első napjaiban az ünnepi miserendet is közöljük.

A plébániát a püspöki ukázt követően majdnem fél év után átadó Laczkó István sorsáról egyelőre nincsenek konkrét értesüléseink. A hívektől kapott információk szerint a püspökével szembeforduló pap a képgalériánkban is látható Templom utcai házban gyakran megfordult, de egy további csongrádi belterületi és egy külterületi ingatlanhoz is lehet valamilyen köze.

Az bizonyos, hogy a plébániahivatal anyagi helyzetének részletes áttekintése után kiderül majd, mi és miként kerülhetett hozzá, illetve a nagy költözködés során minden jogosan került-e ki a plébánia épületéből.

A templomban hónapok óta földön fekvő, fekete fóliával borított kristálycsillár – mint a fotógalériánkban látható egyik fotónk is bizonyítja – vasárnap délelőtt még a templomban volt, így esély lehet rá, hogy hamarosan visszakerüljön a méltó helyére.

Fotók: Révész Gábor

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés