2024. május 20., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Bernát és Felícia nevű olvasóinkat.  Holnap Konstantin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fürdő – Aláírták a kivitelezői szerződést

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Október 29.

A héten megkötötték a fürdőberuházás kivitelezőjével a szerződést. A STRABAG cégcsoport csongrádi beruházást elnyert STRABAG-MMI elnevezésű tagjának területi igazgatója, Koreck Ferenc a városháza polgármesteri irodájában kedden aláírta a vonatkozó szerződést, miközben lapunk kérdéseire is készségesen válaszolt. A provokatív felvetéseinkre is mosolyogva felelő menedzser egyértelműen kijelentette, hogy a szerződésben szereplő, június 30-i határidőre kulcsrakész lesz a létesítmény. Miután visszamosolyogva biztosítottuk arról, hogy minden tevékenységük során próbálunk szorosan a nyomukban lenni, az igazgató a fürdőt övező tömbházakban élőknek lapunkon keresztül ígérte, hogy nem kell szenvedniük az éjjeli munkavégzések hatásaitól. A szoros határidők miatt viszont türelmet kért a lakóktól, hiszen a hétvégi csendet csak időnként tudják garantálni. Információink szerint számos meglepetés várhat a kivitelezőkre, ráadásul azok némelyike akár hónapokra megbéníthatja a november első napjaiban kezdődő munkavégzést. További tény: a fürdőt szeptemberben kampánycélok miatt zárták be, a létesítmény e hét végéig gond nélkül működhetett volna. Az öncélú intézkedés kapcsán felelőst – egyelőre – még senki nem nevezett meg.

Koreck Ferenc területi igazgató mellett a STRABAG-MMI két cégvezetője, Hegedűs Jánosné és Visy Attila, továbbá a fürdőberuházást elnyert, csongrádi önkormányzati tulajdonú Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Szabóné Fábián Mária látta el október 28-án délután negyed 4-kor a kézjegyével a nettó 827 millió 476 ezer 186 forint főösszegű kivitelezési szerződést. Az építési területet várhatóan a jövő hét első napjaiban adják át a kivitelezőnek. Az önkormányzati cég legkésőbb a jövő év június 30-án veheti újból birtokba az ingatlant.

A fürdőfejlesztés egymilliárd forintba kerül. Ötszázmillió forintot még 2012-ben, uniós pályázaton nyert az önkormányzat közműcége. A feladatra a kormány tavaly – közvetetten, utólagos rendkívüli céltámogatás-módosítással – további háromszázmillió forintot adott az önkormányzatnak.

A projekt előmunkálatsora az elmúlt hónapokban is javában zajlott, hiszen a kommunikációra a kampányidőszakban bőszen szórták a pénzt. Az augusztus végén, Kőrösi Tibor fotójával díszítve kikerült három méregdrága városvégi kampánytáblát – értesüléseink szerint – már duplán kifizette a beruházó. A táblák első változatán hibásan szerepeltetett szövegeket azonban sikerült hibásra javítani, így most újabb átalakítás szükséges. Egyúttal megrendelték a tábla másik, „Kőrösis-oldalának” az átalakítását is. A volt polgármestert ábrázoló fotó, továbbá a volt politikus volt titulusát hirdető szöveg helyére a projekttel kapcsolatos lényegi információ kerül. Az új polgármester semmilyen módon nem kíván villogni a táblákon (melyeket az uniós projektek esetében kötelezően el kell készíteni), ettől függetlenül azonban a „táblaügy” nem zárul le fordulatok nélkül.

Az új önkormányzati testületbe listán bejutott jobbikos képviselő, Laczkó Zsolt már a kampányban ígérte, hogy az ügyben vizsgálatot kezdeményez. Mint megtudtuk, az első, várhatóan november 13-ára összehívandó soros képviselő-testületi ülésen interpellál az ügyben, s kezdeményezi, hogy az önkormányzat a vélhető hűtlen kezelés, s az esetleges egyéb bűncselekmény ügyében – a vizsgálat eredményének függvényében – tegye meg a szükséges feljelentés(eke)t.

A fürdőprojekt kapcsán egyébként nem csak építkezésre és reklámra, hanem berendezésre is költik majd a pénzt. Úgy tudjuk, a megújult fürdőbe mintegy ötvenötmillió forintért vásárolnak különféle eszközöket, berendezési tárgyakat.

Kétséges, hogy a beruházás pótmunkák nélkül befejezhető-e, ám a STRABAG illetékes vezetői szerkesztőségünk érdeklődésére azt mondták, hogy „az önkormányzaton múlik, a beruházás közben mennyit és mire kíván még áldozni”. Vagyis a kivitelezésben vannak még lehetőségek, ám azok kihasználásához minden bizonnyal elengedhetetlenül szükség lesz Farkas Sándor országgyűlési képviselő segítő közreműködésére is.

A beruházás idején a közműcég fürdőben dolgozó alkalmazottait novembertől az egyéb szolgáltatói tevékenységek során, továbbá az új fürdő működésének előkészítési munkálatai révén alkalmazzák majd. Mint Szabóné Fábián Mária ügyvezetőtől megtudtuk, a következő hetekben a munkatársai kiveszik az éves szabadságukat, így az átmeneti átszervezési időszakban is valamennyi dolgozó megtarthatja az állását, s senki sem marad fizetés nélkül.

A beruházás során a kivitelezőt – és a várhatóan többnyire csongrádi cégekből álló alvállalkozói kört – meglepetések is érhetik. A fürdő területén ugyanis egykor temető volt, így nagy valószínűséggel már az első mélységi földmunkák idején előkerülnek majd különféle emberi csontok. Emiatt az illetékes hivatalok vélhetően egy időre – akár hetekre, hónapokra – leállíthatják az építkezést.

Ugyancsak komoly fejtörést jelenthetnek majd a logisztikai feladatok. Nagyméretű szállítójárművekkel a fürdő területe – a jelen állapotok szerint – nem közelíthető meg. E problémára több megoldás lehetséges. Az egyik alternatíva szerint a fürdő Dózsa György tér felőli oldalán védett fák kerülhetnek veszélybe. A másik lehetséges megoldás alapján magántulajdonú ingatlant kell igénybe venni, ami viszont nem várt kiadásokkal drágíthatja a beruházást.

Fotók: Révész Gábor

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés