2024. május 20., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Bernát és Felícia nevű olvasóinkat.  Holnap Konstantin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mozi – Kezdődik az új filmkorszak

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Október 28.

Szabadság Filmszínház, Uránia Mozi, majd A mozi, végül pedig – máig – Mozi Menza működik az egyik leginkább frekventált csongrádi köztulajdonú épületben. A városközpont rehabilitációjára nyert uniós céltámogatásból felújított ingatlan hasznosítása a rendszerváltás után az egyik legnehezebb feladat volt, melybe számos vállalkozónak beletörött a bicskája. A hátrahagyott több százezres, esetenként milliós nagyságrendű adósságokkal távozott üzemeltetők után a helyi Vig fivérek öltek az épületbe tízmillió forintot meghaladó összeget. A kockázatos vállalkozás – egyelőre – úgy tűnik, bevált. A menzajellegű éttermi, s a kávéházi szolgáltatás mellett a saját tőkéből felújított nagyterem is egyre több rendezvénynek ad otthont. Az üzemeltetők a Mozi Menza keddi, harmadik születésnapján bejelentették, hogy immár nem csak alkalmiak, hanem rendszeresek lesznek a filmvetítések. Az egyik legnagyobb hazai filmforgalmazónak köszönhetően szerdán már premierfilmek, s 3D-film is megtekinthető az ország egyik legjobban kialakított klasszikus mozis nézőteréről.

Az egyik korábbi üzemeltető, Borda Mihály a budapesti Kossuth Moziból a „levetett”, ám a korábbiakhoz képest minőségi, fotelszerű székek révén vitt anno új színfoltot a csongrádi mozi nézőterére. A csongrádi sajátos lakossági pénzügyi lehetőségek, s az abból is adódó üzemeltetési nehézségek miatt számos mozizó vállalkozás tönkrement, miközben jelentős adósságokat hagytak hátra a tulajdonosra, vagyis a város önkormányzatára.

A mozi ingatlana az egyik legfrekventáltabb csongrádi épület, így az a korábbi „Bedő-korszak” egyik vívmányaként elvégzett város-rehabilitációs projektbe is – természetesen – belekerült. A sajátosan, elsősorban nyílászárókat és külső szigetelést érintően elvégzett felújítás után a helyi Vig fivérek vállalták fel, hogy az elmaradt feladatok (például előtéri légtechnikai-, nagytermi fűtés- és világítás-korszerűsítés) pótlása révén életet lehelnek az épületbe. Ahhoz viszont, hogy ott életképes feladat is legyen, három évvel ezelőtt, október 28-án beindították a városban újnak számító, kombinálható menüt felvonultató napi menzaszolgáltatást. A konyhai és a vendégtéri (aulai) fejlesztésbe már akkor közel tízmillió forintot forgattak be, melyet egy évvel később megfejelt még a nagytermi korszerűsítés is. Annak ellenére, hogy igen jelentős kockázatot rejtett az új vállalkozás, Vig István és Vig Zoltán eleddig sikerrel végzik az üzemeltetést.

A nagyteremben rendezett közösségi programok és alkalmi filmvetítések mellett immár rendszeres mozizási lehetőséget is biztosítanak a csongrádiak, valamint a vidékről érkező vendégek részére. A megfelelően, kiválóan lejtetett – vagyis például egy előttünk ülő kalapos hölgy és hórihorgas férje ellenére is élvezhető – filmnézést biztosító nézőtéren október 29-től már rendszeresen megtekinthetők premierfilmek, továbbá 3D-produkciók is.

A fenti plakáton szereplő műsor – havi rendszerességgel, minőségi kínálatot nyújtva – ismétlődik, s minden alkalommal a legújabb alkotások tekinthetők meg. Emellett az üzemeltetők ígérik, hogy heti rendszerességgel – elsősorban hétvégeken – vetítenek egyéb, népszerű filmeket is, melyeket ugyan talán sokan már láthattak otthoni képernyőn, de esetleg szeretnék megnézni azt egy mozi nagytermében, akár éppenséggel a hátsó sorban, a párjuk mellett ülve is.

A jegyárak e vetítéseken kifejezetten a csongrádi pénztárcához illeszkednek majd, a havi minőségi filmnapon – mint például ezen a héten, szerdán – azonban a Mozgó Mozi működtetői szabják meg az árakat. A nyújtott minőségi szolgáltatás viszont még így is jóval a nagyvárosi „plázaárak” alatt marad, holott a kép- és hangminőség eléri az ott alkalmazottat.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés