2024. május 20., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Bernát és Felícia nevű olvasóinkat.  Holnap Konstantin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bokros – Gyovai magával rántja a városrészt?

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Október 15.

Bokros városrész részönkormányzatát, vagyis az egykor önálló település részleges önálló gazdálkodásának a visszaállítását ígérte a helybélieknek Bedő Tamás és csapata, így a független képviselőjelöltként indult Balogh János is ezt tűzte a zászlajára. A bokrosiak jelentős része viszont elhitte, hogy a részönkormányzat nem szükséges, hiszen „Bokrosnak jár az alpolgármesteri poszt”. Csongrád városrészei közül Bokros volt az egyedüli, ahol a választásra jogosultak jelentős arányban szavaztak Kőrösi Tiborra. A bokrosiak egyértelműen támogatták Gyovai Gáspárt is. Információink szerint a választás után, az eredmények ismeretében a városrészben sokan megrettentek, ugyanakkor bizakodtak is, hiszen hétfőn megint elhangzottak hitegetések, amelyek szerint nem lesz gond, Gyovai tartja a kampányban tett ígéreteit. A valóság ehhez képest az, hogy Gyovai várhatóan csak egyetlen bizottságban vehet részt tagként, még csak referensi, vagy hasonló szerephez sem juthat. Úgy tudjuk, Gyovai alpolgármesterré választásának lehetősége az alakuló ülés előkészítése során fel sem merült, s e helyzet a későbbiekben sem változik.

Kétségtelen, hogy az önkormányzati választás legnagyobb vesztese Gyovai Gáspár, aki tizennégy éven át tartó alpolgármesteri tevékenység, s számos jól fizetett különféle tisztség ellátása mellett hatékonyan tudott gondolni családtagjai munkavállalási lehetőségeire is. Főállású alpolgármesterként havi bruttó 483 ezer forintot kapott, s mellé a költségátalányát havi bruttó 96 ezer 600 forintban állapította meg a Pap Gabriella nevével fémjelzett, Kőrösi Tibor által vezetett képviselő-testület. Ez év október végétől azonban nem csak ettől a kiváló pénzforrástól köszönhet el, hiszen akár már heteken belül búcsút inthet a különféle szervezetekben betöltött tisztségeinek is, melyek közül akad, amely révén havi bruttó százezer forintnál is jóval többet utaltak a számlájára.

A választási kampányban a független bokrosi jelölt, Balogh János részéről ugyan úton-útfélen elhangzottak konkrét ígéretek a bokrosi önállósodást részben megtestesítő részönkormányzat létrehozására, a választópolgárok zöme azonban mégis inkább felült a Gyovai-féle mendemondáknak. A részönkormányzat megalakítását megígérte a bokrosiaknak Bedő Tamás polgármesterjelölt, Kőrösi Tibor leköszönő polgármester viszont nem szólt ilyen lehetőségről.

Vasárnap Bokroson (a csongrádi 16-os számú szavazókörben) Kőrösi Tiborra 187-en, Bedő Tamásra 148-an, míg Szigeti Szabolcsra 18-an voksoltak. A három választókerületi képviselőjelölt közül Gyovai Gáspárra 215-en, Balogh Jánosra 128-an, míg Marsovszki Imrére 20-an szavaztak. Vagyis az urnához járult bokrosiak egyértelművé tették, hogy nem kérnek a részönkormányzatból, nem kérnek Bedő Tamásból, s teljes mellszélességgel a városrészben többnyire Öcsike becenéven emlegetett Gyovai mögött állnak.

Mivel a legújabb önkormányzati törvényben sem szerepel a visszahívhatóság, Bokros városrész a következő fél évtizedben jórészt abban bízhat, hogy Gyovai majd csak elér valamit. Ám arra vajmi kicsi az esély, hiszen az alakuló ülést előkészítő tárgyalásokon még csak bizottsági elnökként sem merült fel a neve. Mivel az új városvezetés a választási kampányában a demokratikus rend visszaállítását ígérte, Gyovai részére is felajánlanak egy bizottsági tagságot, de minden egyéb titulusától rövid időn belül elköszöntetik. Emellett az igencsak érdekes módon épült, mintegy 52 millió forintba került idősek otthona kialakítása (mert ennyi pénzből nem új épületet húztak fel, csupán egy régi földszintes családi házat renováltak) ügyében várhatóan szintúgy komoly vizsgálatokra számíthat, mint a rekonstrukciónak beállított parki fakitermelés, továbbá az orvosi rendelő tetőszerkezetének szétszedetése, s a már-már rommá változott helyi kultúrház épülete kapcsán.

Esélyt adhatna a városrész számára, ha Gyovai beismerné, hogy a kampányában – akarva, vagy akaratlanul – hazudott a választóknak, s lemondana a képviselői mandátumáról. Persze ez sem biztos, hogy jó megoldás lenne, hiszen egy időközi választáson Balogh János már nem indulna újra.

Úgy tudjuk, a részönkormányzat eshetőségével számol az új polgármester, hiszen a kampányában ezt megígérte a bokrosiaknak. Annál is inkább, hiszen kétségtelen tény, hogy a 806 szavazásra jogosult bokrosi lakos közül csupán 369-en járultak az urnához, s csak 215-en mondtak Bedőre és a programjára egyértelmű nemet.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés