2024. május 20., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Bernát és Felícia nevű olvasóinkat.  Holnap Konstantin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Negyedik – Forgó Henrik öt évet még vállalna

Hírek - Közélet

CSANYTELEK - 2014. Október 7.

Három négyéves választási ciklus után még egy ötéveset bevállalna az ország leghosszabb falujának polgármestere. Forgó Henriknek most – többek között – az újrainduló, legújabban szamarak tartásával is foglalkozó Veres János egykori polgármester, valamint a vadregényes múltú KÉBSZ Kft-hez egykor igen szorosan kötődő Berkecz József a kihívója. Forgó Henriknek az elmúlt tizenkét évben az volt talán a legnagyobb „hibája”, hogy komoly gazdálkodással rendbe tette a község pénzügyi helyzetét. A mérnökember azonban a bevált precizitására és erkölcsiségére épített, ami az adósságátvállalások idején rossz ötletnek tűnhetett, ám végül ez a húzása is bejött. Épp így sikerült számos olyan beruházáshoz megszereznie a támogatást, ami miatt még Farkas Sándor országgyűlési képviselő is a támogatói körébe állt, noha Forgó Henrik továbbra is független településvezető kíván maradni.

Az elmúlt tizenkét évben igazából ötször kértem a segítségüket: 2002-ben, 2006-ban és 2010-ben, az önkormányzati választások előtt, valamint a 2006. évi rekord Tiszai árvíz és a 2010-2011. évforduló körüli rendkívüli belvíz elhárításához – ezzel a gondolattal kezdte a csanytelekiek tájékoztatását az egyik idei választási szórólapján a Csongrádi Járás legnagyobb községének polgármestere, aki 2006-ban a rekordárvíz idején sziszifuszi munkával irányította a védekezést. Akkor a csanyiak szinte kivétel nélkül mellé álltak. A védekezés eredménye példaértékű volt, hiszen ladikkal, kisgépekkel hordták a homokzsákokat a már alig terhelhető töltésen, ami végül mégiscsak megvédte a községet.

Az árvíz elmúlt, s előtérbe kerültek a mindennapi feladatok, ám annak ellenére, hogy Csanyteleken jobbára sajátos hangulatú a politikai közélet, még mindig nagyobb ellenszenv nélkül áll a falu élén. Érdeklődésünkre, miszerint három választás után mi lehet még Csanyon a konszenzus titka, Forgó Henrik – jórészt a választási programjából idézve – elmondta: az a vagyongyarapodás, mely az elmúlt időszakot jellemezte, példa nélküli a falu történetében. Mindehhez hozzátette: a vizes katasztrófa-helyzetek idején megtapasztalt összefogás torokszorító élményként maradt meg mindazokban, akik a szeretteiket és a vagyonukat féltve izgulták, vagy rettegték végig a kritikus árvizes napokat, s ők nem felejtik, miként küzdöttek sokan egy emberként a falujukért.

Forgó Henrik úgy véli, a neveltetéséből is adódik, hogy azt az embert is becsüli, segíti, aki a saját érdekeit sem mindig ismeri fel. Az állam által finanszírozott közmunkák során szerinte sok, igen nehéz körülmények között élő család tagjai kezébe került a megszokottnál picit vastagabb szelet kenyér, mert a munka elismeréseként - nem csak jelképes mennyiségben - részesülhettek a megtermelt zöldségfélékből. Éppen ezért szerinte még akkor is megérte értük küzdeni, ha esetenként embert próbáló feladat volt értékteremtő munkát adni számukra. A közmunkások tevékenysége révén a három utcába, ahová az önkormányzati fejlesztési programjában utat ígértek, legalább a járdát már sikerült megépíteni. A község helyzete e téren nem volt egyszerű, a polgármester szerint ugyanis a SAPARD-program után nem akadt olyan pályázati lehetőség, amelyre sikerrel nyújthattak volna be pályamunkát. Az útépítésre irányuló pályázataikat például háromszor utasították el. A most következő tervezési időszakban viszont a vidékfejlesztési lehetőségek között lesz alkalmas útpályázat. S szerencsére a beruházáshoz szükséges önerő is évek óta rendelkezésre áll az önkormányzat számláján.

A közeljövő legnagyobb kihívása Csanyteleken is a munkahelyteremtés lesz. Az önkormányzat ennek érdekében stratégiailag fontos ingatlanokat szerzett meg. Forgó Henrik úgy véli, az Agrár-ipari park és a hűtőház, valamint a „Kettes telep” elengedhetetlenül fontos a megvalósítandó kertészeti termék-feldolgozáshoz, ezzel együtt a közfoglalkoztatáshoz.

Idén közel száz fő vett részt a különböző programokban, ennek ellenére a polgármester nem tagadja, hogy munkahelyek híján fennáll a falu elsorvadásának a veszélye. Ezért szerinte „nagyon rossz üzenete van számára a már hetek óta faluszerte terjedő szóbeszédnek, amely szerint néhányan jobban szeretnék saját vagyonukat, vállalkozásukat gyarapítani az említett ingatlanokkal, ezért próbálnak jelölte(ke)t indítani”.

Forgó Henrik úgy véli, a helyi vállalkozásokban adódó, többnyire gépkezelői munkahelyek mellett nagyon nagy szükség van az állam által az önkormányzatokra testált közmunka végzéséhez értékteremtő, többnyire kétkezi munkát adó munkahelyekre is. Két éve már a község kertészetében állítják elő a programban dolgozók a helyi közétkeztetés, valamint mintegy négyszáz szociálisan rászoruló család részére a tartós élelmiszernek minősülő termékeket.

Talán nem véletlen, hogy az áprilisban nagyarányú többséggel megválasztott Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő – az elődjével ellentétben – egyértelműen Forgó Henrik újbóli megválasztására biztatja a csanytelekieket:

Forrás: Youtube

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés