2024. május 20., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Bernát és Felícia nevű olvasóinkat.  Holnap Konstantin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ellésmonostor – Mária-napon zárult a projekt

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Szeptember 13.

A kedvezőtlen időjárás miatt a templomrom melletti terület helyett a Csongrád Galériában szeptember 12-én, Mária-napon tartották meg az Ellésmonostor maradványainak rekonstrukciós felújítását, valamint turisztikai vonzerejének növelését szolgáló projekt záróünnepségét. Az Összefogás Csongrádért Egyesület közel egy éve nyert mintegy tizenhétmillió forintot a rom és környezete rendbetételére, továbbá a monostor iránt érdeklődő turisták tájékoztatását szolgáló eszközök létesítésére és kihelyezésére. A Tisza balparti védtöltésétől a romokig vezető utat terméskővel rakták ki. A monostor történetét, valamint Nagyrét természeti értékeit fotókkal gazdagon illusztrált információs táblák mutatják be. A jelentős feladatot felvállaló civil szervezet elnöke, Murányi László beszédében hangsúlyozta: a Bedő Tamás nevével fémjelzett helyi LEADER egyesület már a pályázat előkészítésében is segítséget nyújtott. A volt csongrádi polgármester munkatársai javasolták a projekt menedzselését sikerre vivő Mészáros Piroska megbízását is. A beruházást – a menedzser folyamatos felügyelete mellett – Szabados Tamás és csapata végezte el. Mivel a meteorológusok péntekre már korábban rossz időt jósoltak, Topsi Bálint plébános szerdán megszentelte a templomromot.

A tizenegyedik században épült templom maradványainak feltárását a kilencvenes évek elején Pávai Éva régész vezette. Folyamatosan konzerválták a romokat, a feltárással eleinte jól haladtak, de a régészeti munkálatok később – elsősorban pénzügyi okok miatt – abbamaradtak, a természet pedig visszafoglalta a területet.

Videó: Donka Ferenc

A projektzáró beszédében Murányi László megemlítette, hogy örökségvédelmi szempontból az Ellésmonostor legalább olyan jelentőségű, mint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark területén található Szer monostora, ám azt – a csongrádival ellentétben – teljesen feltárták, a köré épített parkot pedig azóta is folyamatosan fejlesztik. Az elnök hangsúlyozta: az Összefogás Csongrádért Egyesület tagjai azt szeretnék, hogy a csongrádi templomrom régészeti munkálatai mihamarabb folytatódjanak, s addig is minél többen látogassanak ki a rendbetett területre. A beruházást – a pályázatban vállalt kötelezettségeknek megfelelően – Murányi László jelképesen visszaadta az állam kezelésébe, e rövid procedúra erejéig a város jelenlegi polgármestere, Kőrösi Tibor is szót kapott az ünnepségen.

A monostor maradványait Topsi Bálint plébános már szerdán megszentelte. Az augusztus 18-a óta a Szent József plébániát vezető római katolikus pap a projektzáró ünnepségen is jelen volt. Beszédében kiemelte: csak úgy tudunk egy területet szent helyként tisztelni, ha a múltból tanulunk, s előre tekintünk. A Csongrádon közel egy évtizeddel ezelőtt káplánként már szolgált atya kifejtette: Csongrádot nem véletlenül tartják oly’ sokan Mária városának, éppen ezért szeretné, ha minden évben Mária-napi zarándoklat indulna az Ellés-monostorhoz, ugyanis így válhat a terület valóban szent hellyé.

Ellésmonostorról további, részletes információ található Pávai Éva régész itt olvasható összegzésében.

Az ünnepség után Murányi László szerkesztőségünk érdeklődésére – miszerint miért e célra költötték a tetemes pénzösszeget – kifejtette, hogy az Európai Unió által e régióra biztosított, kizárólag örökségvédelmi szakterületen felhasználható pénzalapra pályáztak. Ez a típusú uniós támogatás semmiféle más célra nem használható. Hozzátette: az így elkészült beruházás immár bizonyosan Csongrádot gazdagítja. Ha ugyanis nem egy csongrádi pályázó nyeri meg összeget, akár Szentes, vagy a régióban lévő más, kisebb település biztosan nyomban talált volna a felhasználására hasonló lehetőséget.

Információ és fotók: Révész Gábor

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés