2024. május 20., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Bernát és Felícia nevű olvasóinkat.  Holnap Konstantin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kenyérszentelés – Megtalálta a zsák a foltját

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Augusztus 20.

A Szent István napi városi ünnepségen a leköszönő önkormányzati vezetés a hivatalos meghívóban a püspök által még augusztus 4-ével Csongrádra vezényelt Topsi Bálint plébánost tüntette fel kenyérszentelő plébánosként. Ezzel szemben a helyszínen már a püspöknek egy nagy nemet beintő Laczkó István plébánost kérték fel a szertartás megtartására. Jelzésértékűnek tekinthető, hogy szembetűnően kevesen vettek részt a rendezvényen, melyen a magát jobboldalinak nevező többségi városvezetés deklarálta, hogy mindenáron kiáll a renitens Laczkó István mellett. Így Csongrádon – épp Szent István napján – immár nyilvánosan is összeforrt, ami eddig is összetartozott, miközben az üres lózungokkal megtömött politikai zsák szintén látványosan találta meg a foltját.

A leköszönő csongrádi önkormányzati vezetés megmutatta, milyen is az a helyzet, amikor valaki megölelgeti az „utálatos képet”, amiről egyébként leginkább azt kell tudni, hogy valójában nem létezik, az alkalmazását csak azok terjesztik, akik egy bizonyos vallást be akarnak mocskolni. A csongrádi eszkalálódó paphelyzetben viszont egy másik vallást – melyet a helyi lakosság bő kétharmada ilyen-olyan szinten eddig még gyakorolt – sikerül egyre furcsább helyzetbe hozni.

Az önkormányzat hivatalos meghívója ugyan a püspök által augusztus 4-én a csongrádi Nagyboldogasszony plébániára vezényelt Topsi Bálint plébános nevét tartalmazta, s a hivatalos önkormányzati honlapon még a városi ünnepség idején is ezt a tényt közölték, az ünnepség idejére Csongrádon újfent megváltozott a politikai széljárás, ezért a szélkakasok (és főként két széltyúk) beálltak az új irányba. Az elmúlt héten pénteken még – talán – felmentett, majd hétfő óta már egy „lefelezett” plébánián önálló plébánosként emelt fővel tevékenykedő Laczkó Istvánt kérték fel az új kenyér megszentelésére.

A püspök által időközben a Szent József plébánia élére kinevezett Topsi Bálint atyát a leköszönő városvezetők szintén meghívták az ünnepségre, de csak akkora szerephez juthatott, mint Vincze László volt országgyűlési képviselő veje, Bartókné Vincze Zsuzsanna önkormányzati képviselő férje, aki a városvezetők sorában, az őt a plébániahivatalban jó pénzért alkalmazó Laczkó István mögött állhatta végig a rendezvényt.

A feltűnően gyér érdeklődés mellett tartott Szent István napi városi ünnepségen a nívóról megfelelőképpen gondoskodott a Csongrádi Fúvószenekar, az Alföld Néptáncegyüttes, valamit a Csongrádi Zenebarátok Kórusa. A Laczkó István plébános által sajátos módon kezelt cserkészmozgalom tagjai – a Laczkó-korszak előtti hagyományoknak megfelelően – idén is segédkeztek az új kenyér szétosztásában.

Aki kíváncsi a polgármester Kossuth téren elmondott ünnepi beszéde fő motívumaira, az internetes naplójában elkövetett szerda kora hajnali bejegyzésében a lényegi információkat elolvashatja.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés