2024. május 21., kedd.       Köszöntjük névnapjukon Konstantin nevű olvasóinkat.  Holnap Júlia és Rita napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

KTN – A Tisza enyhén áradt, a tömeg nőtt

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Augusztus 1.

Egy nap alatt mindösszesen hét centimétert emelkedett a Tisza vízszintje a Körös-toroki üdülőterületnél, ami szinte észrevehetetlen lenne, ha a folyó nem így rabolna egy-két méter felületet az alacsony vízálláskor tengerpart illúzióját keltő homokfövenyből. Péntek délután plusz tizenhárom centiméter volt a vízállás, ami leginkább a péntek kora hajnalban lezúdult csapadékmennyiség következménye. Az eső a csütörtök éjszakai, péntek hajnali programokat némiképp befolyásolta, de igazán nem gátolta. A buli péntek délután igazi nyári melegben zajlott, kora estére már legalább ötezren voltak az üdülőterületen. Szombaton és főként vasárnap a beköszöntő kánikula határozza meg a fesztivál napközbeni alaphangulatát.

Jól indult a XXIV. Körös-toroki Napok (KTN), legalábbis ami a szervezést, a megvalósítást és az érdeklődést illeti. Igaz, a szerkesztőségünk munkatársai által péntek dél tájban megkérdezett kereskedők szerint soha ennyire gyér fogyasztás még nem volt egy csütörtöki fesztiváli napon. Ez akár még igaz is lehet, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ugyanezt a kereskedői panaszkodást az őszesebb halántékú tudósítóink már vagy huszadik alkalommal hallgatták végig a fesztivál második napján.

Kétségtelen, hogy a csütörtök éjfél előtt pár perccel érkezett vihar nem tett jót a péntek hajnali forgalomnak, ám mint Révész Gábor alábbi felvételein láthatják, az üdülőterületre leköltözők által cipelt hűtőtáskák és hatalmas szatyrok minden bizonnyal rejtettek annyi ételt és italt, hogy a spórolósabb fesztiválozóknak még pénteken is csak hellyel-közzel kell(ett) a büféknél vásárolniuk.

Az éjszaka hangulata csütörtök kora este zsúfoltságot sejtető volt, ám a tömeg jórészt arányosan megoszlott a területen. Mivel a bérlettel rendelkezők jobbára az első napon is ki szerették volna használni az előre befizetett pénzükért nyújtott négyhelyszínes szórakozási lehetőséget, ők többnyire már napközben „bevették a Torkot”.

Mint fotóriporter kollégánk alábbi felvételein láthatják, az éjféltájt beköszönt csapadékzónával fél 1 körül érkezett erőteljesebb vihar villámai ugyan jóval felülmúlták a kora hajnali bulik fénytechnikáinak teljesítményét, de azok nem csak varázslatosak, hanem igencsak veszélyesek is voltak. Szerencsére a lecsapó villámok nem érintették a KTN helyszínét, s – az eddigi információink szerint – a városban sem okoztak komolyabb károkat.

A fesztivál péntek estéje előtt már kora délután nagy volt a forgalom a két csongrádi multinacionális áruházlánc üzleteiben, megfigyeléseink szerint elsősorban az olcsóbb tömény szeszek, az akciós almabor alapú italok, valamint az olcsóbb sörök fogytak. A városközponti park szélén működő, minőségi tájjellegű borokat is kínáló Parkos Palackosban viszont azok a huszonévesek és a harmincas korosztályhoz tartozók vásároltak, akik adtak a minőségre, így whiskyfélék, tradicionális és ízesített pálinkák éppúgy gazdára találtak, mint a most akciós csongrádi termelői folyóborok, továbbá a csongrádi pincészetek palackozott termékei. Egetrengető forgalom azonban eddig a Parkosban sem volt, csakúgy, mint a város többi üzletében sem.

A pénteken napközben még picit tovább fogyatkozott homokfövenyen kora délután százak strandoltak, ami előre jelezte, hogy az idei KTN mégiscsak az eddigi egyik legnagyobb tömeget vonzó Körös-toroki fesztivál lehet.

Péntek és szombat este nyolc órától másnap reggelig idén is közlekedik "Holdfény-iránybusz" a városközpont és a Körös-toroki üdülőterület között. A csongrádi vállalkozás húsz személyes légkondicionált járművén a viteldíj – a Tisza Volán Zrt. által közlekedtetett nappali irányjáraton alkalmazott tarifának megfelelően – személyenként egységesen kétszáz forint. Az iránybusz 30-60 perces időközönként indul a Dózsa György térről, a posta melletti parkolóból, illetve a Körös-toroki üdülőterületnél felállított ideiglenes portaszolgálat melletti területről. A Mercedes típusú, "Körös-torok" feliratú táblával ellátott busz "telekocsi-jelleggel" jár, ezért este a városközpontból, illetve hajnalban a Körös-toroktól csak akkor indul, ha a férőhelyek legalább kétharmada megtelt. Mindazon fesztiválozók számára, akik szeretnének időt spórolni, s ezért az utazásra kicsivel többet is hajlandóak áldozni, szerkesztőségünk a csongrádi taxikat ajánlja. E vállalkozások munkatársai megfelelő helyismerettel rendelkeznek, s a KTN idején is hosszú távon gondolkodva alkalmazzák a viteldíjat – vagyis nem úgy alkotnak alkalmi árakat, mint a Csongrádon csak a tiszai fesztiválok idejére megjelenő, alkalmanként hiéna módjára viselkedő egyes vidéki személyszállító „próbálkozók”.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés