2024. május 20., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Bernát és Felícia nevű olvasóinkat.  Holnap Konstantin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Körös-toroki Napok – Kedd éjfélig még megvásárolható a kedvezményes árú bérlet

Hírek - Közélet

CSONGRÁD - 2014. Július 28.

Többéves aszályos nyár után ismét jött egy csapadékosabb forró évszak, így a Tisza vízállása újfent rapszodikussá vált. A kilencvenes évek derekáig a Körös-toroki homokfövenyért aggódók még hellyel-közzel joggal mutogathattak a kiskörei tározónál vízszabályozást végző szakemberekre, azóta viszont annyira feliszapolódott a tározó, hogy nagyobb mennyiségű extra vízmennyiség visszatartására alkalmatlanná vált, s az is lehetetlen, hogy „szórakozásból” esetleg Kiskörénél annyi vizet engedjenek el, amennyi teljesen elönti a csongrádi homokpadot. A helyi vezető politikusok az utóbbi másfél évtizedben már csak hazudoznak, mikor azt állítják, hogy közbenjárásuk következtében alacsony a folyó vízszintje. Idén erre a reális helyzetre – sajnos – példát szolgáltat a Tisza a Körös-toroki Napok idején is. Ettől függetlenül a régió egyik legnagyobb nyári fesztiválja hatalmasnak ígérkezik. Kedvező árú fesztiváli bérletekhez még kedd éjfélig lehet hozzájutni, azt követően a fesztivál idején, a helyszínen felállított pénztárakban készpénzzel lehet teljes árú bérletet, illetve napijegyeket vásárolni.

A Tisza csongrádi szakaszának vízállásával kapcsolatban még mindig élnek a kiskörei fóbiák, melynek lényege, hogy a „duzzasztó gonosz és számító üzemeltetői a tározó menti idegenforgalmi vállalkozások megrendelésére időről-időre annyi vizet engednek el, hogy a folyó a legforgalmasabb időszakokban ellepje a Körös-toroki homokfövenyt”. S bár a kilencvenes évek derekáig ennek a gyanúnak még lehetett realitása (bár a sanda manővert Kiskörénél az illetékesek mindig tagadták), ráadásul alkalmanként valóban feltűnően jött egy-egy váratlan árhullám, a fokozatosan feliszapolódott tározó immár olyan állapotú, hogy a nyári üzemi vízszintet (ami plusz 738-740 centiméter) nehezen tudják tartani, ráadásul néhány centiméteres szintingadozás már üzemeltetési gondokat okoz. A kiskörei tározó jelenleg alkalmatlan a folyó felső szakaszáról érkező kisebb-nagyobb vízmennyiség visszatartására. Szintúgy nem engedhetnek el vizet „csakazértis” alapon, hiszen megfelelő vízutánpótlás nélkül egy, Csongrádnál akár csak 10-15 centiméteres árhullám generálása esetén is összeomolhatna a kiskörei rendszer üzemeltetése, amit sem gazdasági, sem pedig politikai lobbyérdekek miatt nem kockáztatnak meg. Ettől függetlenül az ezredforduló óta folyamatosan hazudoznak a helyi vezető politikusok, hogy ők intézkednek, mert visszatartatják a vizet, ám ha mégis elönti a Körös-toroki homokfövenyt a víz, lapítanak, mint az a bizonyos a fűben. A hazug politikust természetesen könnyebb utolérni, mint akár csak egy részegen rendszeresen árokba hajtó, majd rangos kitüntetésekkel elismert képviselőt, ám ez a megrögzött füllentőket természetesen nem tántorítja el a tetteiktől, hiszen a politikai tőkéjük e része a hiedelmekre épül.

A Körös-toroki tiszai valóság idén nyáron csupán arról szól, hogy a forró évszak az előzőekhez képest csapadékosabban alakul, de korántsem kell olyan árhullámokkal számolni, mint amelyek a kilencvenes évek végén, vagy az ezredforduló utáni esztendőkben, főként júliusban és augusztusban vonultak le. Az üdülőterületet a folyó – a jelenlegi adatok szerint – a következő hetekben nem fenyegeti elöntéssel, ám nagy valószínűséggel a homokpart augusztus elején jórészt víz alatt lesz. Az Időkép aktuális (hétfő esti) meteorológiai előrejelzése szerint csütörtök estig többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására, viszont továbbra sem kell lehűléstől tartani, marad a meleg, nyári időjárás. Mivel a Tisza felső vízgyűjtő területeire a hétvége óta több hullámban esett jelentősebb mennyiségű csapadék, s a folyó középső vízgyűjtőjét is érintette több felhőszakadás és kiadós eső, az alábbi képeken látható Körös-toroki parti helyzettel egyelőre érdemes megbarátkozni.

Fotók: Révész Gábor

Az Országos Vízjelző Szolgálat hivatalos (hétfő déli) tiszai vízállási előrejelzése szerint Csongrádnál a jelenlegi vízszinthez képest péntekig mintegy tizenöt centiméteres vízszintemelkedés várható, így a partfürdő természetesen a Körös-toroki Napok idején is üzemelhet, de a homokfövenyt partközelben körülbelül 10-20, míg a belső oldalon mintegy 40-50 centiméteres víz borítja majd. Az Időkép Csongrádra vonatkozó aktuális előrejelzése szerint csütörtök estére várhatóan megszűnnek a zivatarok, péntektől futó zárporok fordulnak elő. A Körös-toroki Napok idején a csúcshőmérséklet harminc Celsius-fok körül alakul, míg a hajnali órákban tizennyolc Celsius-fokra lehet számítani. Szombat estétől nem zárható ki egy-egy lokális zivatar kialakulása, de azok nem alkotnak majd láncolatokat, így amilyen gyorsan érkeznek, olyan hamar el is vonulnak.

Az idei Körös-toroki Napok (KTN) eseményoldalán lehet még VIP-jegyekért és -bérletekért játszani. Az előzetes érdeklődés alapján – július 28-án estig már közel nyolcezren jelezték, hogy egy, vagy több napon át részt vesznek a programokon – szinte biztosra vehető: a kedvezőtlen vízállás ellenére a huszonnegyedik csongrádi tiszai fesztivál a legnagyobbak egyike lesz. A részletes programok – percre és helyszínekre bontva – elérhetők a KTN hivatalos honlapján, ahol a meghosszabbított elővételi bérletek váltási lehetőségéről is pontos információkhoz lehet jutni. A szervezők ugyanis úgy döntöttek, hogy július 25-e helyett július 29-én, kedden éjfélig még meg lehet vásárolni a 7500 helyett csak 5990 forintba kerülő, az idei KTN valamennyi fizetős esti programjára szabad bejutást biztosító bérleteket. Ilyeneket árusít kedden 17 óráig a csongrádi Tourinform Iroda (információ szálláslehetőségekről is kérhető a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen), de a bérletek még ennél egyszerűbben megvehetők (kedd éjfélig) a Ticketportal online vásárlási felületén.

Szerkesztőségünk a Körös-toroki Napokkal kapcsolatban július 30-án estétől augusztus 4-én reggelig folyamatosan közli az aktualitásokat. Pontos információkat adunk a vízállásról, a partfürdőről, a közlekedési és parkolási helyzetről, valamint a várható időjárásról is. A hírportál mellett érdemes a Facebook-oldalunkat is figyelemmel kísérni, a leggyorsabban ugyanis ott tesszük közzé az esetleges változásokkal kapcsolatos információkat.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés