2024. május 20., hétfő.       Köszöntjük névnapjukon Bernát és Felícia nevű olvasóinkat.  Holnap Konstantin napja lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fenyegetés hatására fizettek a gátépítőknek

Hírek - Gazdaság

CSONGRÁD - 2013. Szeptember 8.

A tiszai gáterősítési és medervédelmi munkálatok csongrádi alvállalkozóinak a megrendelő a fizetés helyett csak ígérgetett, ezért a mellvéd építője a héten jelezte, hogy emiatt péntek délelőtt megkezdi a téglafal bontását. Annak ellenére, hogy még nem volt műszaki átadás, vagyis a felépítményért a vállalkozó felel, a bontásról tudomást szerző helyi rendőrkapitányság illetékes munkatársa a kőművesmesterrel közölte, hogy amint megkezdi a bontást, előállítják. Laczkó Zsolt nem ijedős típus, ezért péntek délelőtt fel is vonult a helyszínre, ám bontania már nem kellett, ugyanis kiderült: lóhalálában megkezdték a tartozás rendezését. A megbízók egyúttal viszont arra is megpróbálták rávenni a vállalkozót, hogy vonja vissza a nemfizetési ügyről adott médianyilatkozatait. Péntek estére Laczkó Zsolt a neki járó mintegy hárommillió forint jelentős részét megkapta – a bő másfél milliárd forintból készülő teljes munkálatsorból ugyanis neki csupán ennyi jár, de ez nem meglepő, hiszen az összes csongrádi vállalkozó teljes feladatelvégzése is csak a beruházási főösszeg mintegy tíz százalékát teszi ki.

Egy évvel ezelőtt derült ki, hogy a tiszai gáterősítési és medervédelmi munkálatokat az a Zsurmó Konzorcium végezheti el, melyet a Kötiviép ’B Kft., a Közgép Zrt. és a Hídépítő Special Kft. alkot. Mint megírtuk, a szerződés szerint a partfal építését és a rézsűburkolat készítését hatszáznyolcvanhárom folyóméteren kell elvégezni. A beruházás során a meder- és a partfal állékonyságát a város felőli oldalon kell növelni, s – többek között – olyan korszerű vízrajzi állomást is telepíteni kell, amely az aktuális vízállás és a vízhőmérséklet mellett a vízhozamról és vízminőségről is folyamatosan pontos adatokat szolgáltat. Minderre egymilliárd-ötszáznegyvenötmillió-kétszázhuszonkétezer-hetvenöt forint áll rendelkezésre. A költségeket az Európai Unió a kohéziós alapból, valamint Magyarország az állami költségvetésből fedezi.

Időközben kiderült, hogy a legnagyobb költségeket a mederrendezés emészti fel, e munkálatok során például nagy mennyiségű követ szórtak a vízbe. A polgármester az internetes naplójában a Lám, lehet ezt így is! című bejegyzésében még február elején számolt be arról, hogy a helyiek is feladatokhoz juthattak: „A kivitelezésben jelentős szerepet kaptak csongrádi vállalkozók is. Jelenleg a legnagyobb szerep – mely előszerződéssel már biztosított – a betonozási munkákat végző helyi vállalkozóé.” A munkákat az elhúzódó tél, majd a tavaszi tiszai árvíz is hátráltatta, ám augusztus végére a gáton végzett munkák mégiscsak rendben befejeződtek, vagyis eljött az elszámolás ideje, ám kiderült, hogy az nem lesz túl egyszerű folyamat.

A viták addig fajultak, hogy az egyik csongrádi vállalkozó, Laczkó Zsolt kőművesmester besokallt, s megígérte az átutalásokat heteken át ígérgetőknek, hogy amit eddig felépített, azt le is bontja. A péntek délelőtti bontás végül elmaradt, a helyszínen ennek okáról is nyilatkozott lapunknak:

A pénz jelentős része péntek kora délután Laczkó Zsolt számlájára már megérkezett, s azt is megígérték neki, hogy a maradékot is kifizetik a jövő hét elején. A gátrekonstrukciós feladatokat elvégző vállalkozás vezetője és tulajdonosa, Palásti Róbert pénteken lapunk érdeklődésére igen szűkszavúan csak annyit mondott, hogy a teljes beruházási főösszeg mintegy tíz százalékáért vállalták a rájuk bízott munkák elvégzését, de a pénz jelentős részét péntek reggelig még nem kapták meg. Ő még péntek délelőtt is bizakodó volt, igaz, az általuk végzett munkák bontását nem is tudná fenyegetésképpen beígérni, hiszen az – mint például a vízoldali betonozás – az árvízvédelmi töltés egyik alapvető részét képezi. A Laczkó Zsolt által végzett munkák során létesített mellvéd viszont díszítő, valamint részben közlekedésbiztonsági funkcióval bír, így annak visszabontása a védképességet nem befolyásolta volna.

A Simicska Lajos nevéhez kötődő Közgép Zrt., valamint a két konzorciumi társa nem került közvetlen kapcsolatba a csongrádi vállalkozókkal. Velük egy budapesti kft. kötött szerződést, de – úgy tudjuk – , hogy pénteken mégsem ők, hanem a konzorcium egyik tagja fizetett. Az önkormányzat tulajdonában lévő volt Szeviép-telepet viszont a konzorcium egyik tagcége bérelte ki a Csongrádi Városellátó Intézménytől, arról azonban az önkormányzat eddig nem adott ki információkat, hogy a bérleti díjat teljes mértékben megfizették-e, avagy még ott is akad tartozásuk. A polgármester korábban – önkormányzati képviselői érdeklődésre – közölte, hogy minden hónapban rendszeresen megkapták a kialkudott tizenötmillió forint részleteit.

Hírportálunkon megjelenő információk bármilyen utánközlése kizárólag a website tulajdonosának írásbeli engedélyével lehetséges.


 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés